İçeriğe geç
Buraya Slogan Yazılacak....
Edebiyat, Tarih ve Müzik Akşamları’nda Bu Hafta: “Türk Destanlarının Türk Kimliğinin Oluşumundaki Rolü” Konuşuldu

Edebiyat, Tarih ve Müzik Akşamları’nda Bu Hafta: “Türk Destanlarının Türk Kimliğinin Oluşumundaki Rolü” Konuşuldu

Üniversitemiz Bilim İletişimi Ofisi ile Sinop Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen, geleneksel hale gelen “Edebiyat, Tarih ve Müzik Akşamları” etkinliği, bu hafta “Bir Kimlik İnşası Aracı Olarak Türk Destanları” başlığıyla gerçekleştirildi.

Meydankapı Genç Ofis’te düzenlenen programa; Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Sabri Bilgin, Genel Sekreterimiz Şenol Metin, akademik-idari personelimiz, öğrencilerimiz ve 3.Yaş Üniversitesi öğrencileri katıldı.

İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Ziya Kurtuluş’un moderatörlüğünde düzenlenen programda Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekiye Tunç yer aldı. Tunç, konuşmasında destan geleneğinin Türklerde çok eski dönemlere, Orta Asya’daki göçebe yaşam tarzına kadar uzandığını belirtti. İlk Türk destanlarının Altaylar, Sibirya ve Orta Asya bozkırlarında ortaya çıktığını ifade eden Tunç, bu destanların yazıya geçirilmeden önce uzun yıllar boyunca sözlü kültür geleneği içerisinde yaşatıldığını vurguladı.

Türk destanlarının kimlik inşasındaki rolüne dikkat çeken Tunç, bu destanların toplumda birlik, beraberlik ve aidiyet duygusunu güçlendirdiğini ifade etti. Kahramanlık, fedakârlık, cesaret, zayıfın yanında yer alma, dürüstlük, vatan sevgisi gibi Türk kimliğini oluşturan değerlerin destanların ana teması olduğunu belirten Tunç, bu değerlerin günümüz için de yol gösterici nitelik taşıdığını söyledi.

Program kapsamında gerçekleştirilen müzik dinletisinde Müzik Öğrenci Topluluğu üyesi Ekrem Demir, seslendirdiği eserlerle katılımcılara keyifli anlar yaşattı.

Etkinlik, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Güncel Haberler

Asas2026 3 2

Üniversitemiz ASAS 2026’da Uluslararası Akademik İş Birliklerini Güçlendirdi

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Muhitdin Yılmaz ve Genel Sekreterimiz Şenol Metin, Bosna-Hersek’te Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) ev sahipliğinde düzenlenen II. Uluslararası Anadolu Akademik Çalışmalar Sempozyumu’na (ASAS 2026) katılarak Üniversitemizi temsil etti. Program kapsamında farklı ülkelerden yükseköğretim kurumlarının temsilcileriyle bir araya gelen Üniversitemiz heyeti, uluslararası akademik iş birliklerinin geliştirilmesine yönelik önemli temaslarda bulundu.
Teknofest2026 11

Rektörümüz, TEKNOFEST 2026 Finalisti Takımlarımızla Bir Araya Geldi

Rektörümüz Prof. Dr. Şakir Taşdemir, Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesinin önemli organizasyonlarından biri olan TEKNOFEST 2026’da finale kalarak Üniversitemizi temsil edecek öğrenci takımlarımızla Milli Teknoloji Atölyesi’nde bir araya geldi. Etkinlikte Rektörümüz Prof. Dr. Şakir Taşdemir’e, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Muhitdin Yılmaz, Prof. Dr. Sabri Bilgin ve Prof. Dr. Esra Bozkurt Altan ile Genel Sekreterimiz Şenol Metin de eşlik etti.
2026YKS1 3

Sinop Üniversitesine YKS’de Yoğun İlgi

Sinop Üniversitesi, 2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarında yüksek doluluk oranına ulaştı. Açıklanan sonuçlara göre Üniversitemizin ön lisans programlarında doluluk oranı %100 olarak gerçekleşti. Lisans programlarında ilan edilen 1.237 normal kontenjanın 1.228’i dolarken; okul birinciliği ve 34 yaş üstü kadın adaylar için ayrılan ek kontenjanlarla birlikte lisans programlarımıza yerleşen toplam öğrenci sayısı 1.247’ye ulaşarak %100’ün üzerine ulaştı. Elde edilen sonuçlar, adayların Sinop Üniversitesine gösterdiği yoğun ilgiyi ve Üniversitemizin artan tercih edilirliğini ortaya koydu.