Üniversitemizde “Prof. Dr. Fuat SEZGİN ve Müslümanların Bilime Katkıları” Konferansı

07.10.2019

Cumhurbaşkanlığımız tarafından 2019 yılının Prof. Dr. Fuat SEZGİN yılı olarak ilan edilmesi dolayısıyla; Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN tarafından Üniversitemizde “Prof. Dr. Fuat SEZGİN ve Müslümanların Bilime Katkıları” konulu bir konferans gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde düzenlenen programa; Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, Rektör Yardımcılarımız Sayın Prof. Dr. Serap USTAOĞLU TIRIL, Sayın Prof. Dr. Ahmet TABAK ve Sayın Prof. Dr. Kamil DEMİRCİ, Sinop Defterdarı Sayın Naci GÜNAYDIN, İl Müftüsü Sayın Ali Hayri ÇELİK, Fakülte Dekanlarımız, Akademik-İdari Personelimiz ve öğrencilerimiz katıldılar.

Programın başında Merhum Prof. Dr. Fuat SEZGİN Hocamızın çalışmalarıyla alakalı bir sinevizyon filmi gösterildi.

Ardından programın açış ve selamlama konuşmalarını yapan Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, Sayın Prof. Dr. Fuat SEZGİN’i rahmet ve hayırla yâd ederek; ”İslam Kültür ve Medeniyetinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve onu yeni nesillere en doğru şekilde aktarmak amacıyla, Cumhurbaşkanlığımız tarafından 2019 yılı Prof. Dr. Fuat SEZGİN Yılı olarak ilan edilmiştir. Sinop Üniversitesi olarak bu yıl içinde Merhum Fuat SEZGİN Hocamızı anmak amacıyla çeşitli programlar gerçekleştirdik. Bugünde Fuat SEZGİN Hocamızın çalışmalarını yaygınlaştırmak ve yaşamını gençlerimiz açısından bir örnek olarak ortaya koymak için bu programı düzenledik. Davetimizi kırmayarak programımıza konuşmacı olarak katılan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN Hocamıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

Sayın Prof. Dr. Fuat SEZGİN’in ömrünün büyük bölümünü yoğun çalışma ile geçirdiğini dile getiren Rekörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, "Merhum Fuat SEZGİN Hocamız, günde 17 saatini fikir, bilim, bilgi üreterek geçirdi. Hocamız geride bıraktığı eserleriyle, Müslümanların tarihte sahip olduğu Kültür ve Medeniyetin somut delillerini ve belgelerini ortaya çıkardı. Diğer taraftan Batının ortaya attığı; İslam bilime, sanata teknolojiye karşıdır hatta engeldir fikrini çürüttü. Tüm bu yönleriyle Merhum Prof. Dr. Fuat SEZGİN Hocamız arkasında büyük bir ilmî miras bırakmıştır.” dedi

Ardından “Prof. Dr. Fuat SEZGİN ve Müslümanların Bilime Katkıları” konusunda katılımcılara bilgiler veren Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, Merhum Prof. Dr. Fuat SEZGİN’in hayatı, çalışmaları ve İslam Dünyasına yaptığı ilmi katkıları anlatarak hayatından kesitler sundu.

Sayın Prof. Dr. Fuat SEZGİN'in Alman Şarkiyatçısı, Oryantalist Hellmut Ritter’in seminerine katılmasından sonra hayatının değiştiğini söyleyen Sayın Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, ''Ritter bu seminerinde, İslam coğrafyasından, İslam kültür ve medeniyetinin yetiştirdiği bilim adamlarından, onların eserlerinden bahsetmiş ve Müslüman bilim adamlarının Avrupa’nın en büyük bilim adamları seviyesinde olduğunu anlatmış. Bu konuşmanın ardından Fuat SEZGİN  mühendis olmaktan vazgeçmiş ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne girerek devamında akademisyen olmuştur.” ifadelerini kullandı.

27 Mayıs 1960 askeri darbesiyle birlikte Fuat SEZGİN’in üniversiteden atıldığını, 36 yaşında genç bir akademisyenken işsiz kaldığını kaydeden Rektör Sayın Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, “1961 yılında Sezgin Almanya’ya gitmek durumunda kalmıştır. Aynı yıl, Frankfurt Üniversitesinde misafir Doçent olarak dersler vermiştir. Üniversiteden atılmasına ve ülkesinden ayrılmak zorunda kalmasına rağmen o, ülkesine hiçbir zaman darılmamış, aleyhinde konuşmamış ve çalışma azmini kaybetmemiştir. İlimler Tarihi ve İslam Bilimler Tarihi konularında çok önemli çalışmalar yapmıştır. İslam Bilimler Tarihi eserini hazırlarken 60 ülkenin kütüphanesine giden SEZGİN,, 400 bin cilt yazma eser incelemiş, makaleleri, eserin yazılı olduğu dille okumuştur ve 27 dil öğrenmiştir. Tamamı 17 cilt olan Arap-İslam Bilimler Tarihi kitabı ile dünya bilim tarihinin paradigmasını değiştirmiş, bilim tarihi konusunda dünyada bir otorite haline gelmiştir." ifadelerini kullandı.

İslam uygarlığının, bilim ve teknoloji alanlarında büyük atılımlar gerçekleştiren ve bugün insanlığın ortak hafızasında yer etmiş önemli bilim adamları yetiştirdiğine vurgu yapan Rektör Sayın Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, "Müslüman bilim adamları teknik ilimler, tıp, astronomi, matematik ve kimya gibi birçok alanda önemli neticeler elde etmişlerdir.  Batı Orta Çağ’da karanlık çağını yaşarken, Müslümanlar buluşlarıyla pek çok alanda bilimin gelişmesine katkıda bulunmuştur'' değerlendirmesinde bulundu. Konferans boyunca Prof. Dr. Fuat SEZGİN’in araştırmalarını ve İslam bilginlerinin bilimsel alanda yaptıkları birbirinden değerli çalışmaları aktaran Sayın Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, öğrencilerimize daha fazla okumaları ve kendilerini daha çok geliştirmeleri konusunda tavsiyelerde bulundu.

Konuşmalarının ardından Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN’a Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN tarafından hediye takdimi sunuldu.