Hamsi Marinat Ürünlerde Seri Üretime Geçildi

20.09.2019

Üniversitemiz ve Samsun Soğutma A.Ş firması ile ortaklaşa yürütülen çalışmalar neticesinde Modifiye Atmosfer Paketleme tekniği kullanılarak hamsi marinat ürünlerde (Sade, Sıcak ve Soğuk Dumanlanmış) ilk kez seri şekilde üretildi.

Su ürünleri işleme sektörünün sorunlarına veya taleplerine çözüm bulma amacıyla, Üniversitemiz Su Ürünleri Fakültesi ile Samsun ilinde bulunan SASTAŞ (Samsun Soğutma A.Ş) firmasının ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar ilk meyvelerini verdi.

Firma bünyesinde üretilen vakum paketli hamsi marinat ürünlerine (Sade, Sıcak ve Soğuk Dumanlanmış) ek olarak tüketici talepleri doğrultusunda farklı şekillerde paketlenmiş marine ürünler yapıldı ve ürünlerin kaliteleri incelenerek raf ömrü tespit edilmiştir.

Firma için yeni bir paketleme yöntemi olan Modifiye Atmosfer Paketleme (MAP) tekniği ile farklı ebatlarda paketlenmiş ürünler, daha kolay ve pratik olarak tüketilebilecek.

MAP’lanmış marine hamsiler (Sade, Sıcak ve Soğuk Dumanlanmış) teknikle seri üretime geçilerek, ihraç edilmeye başlandı.

Hiçbir yapay katkı maddesi ve koruyucu içermeyen teknolojiyle üretilen marinatlar, yüksek besleyici değere sahip olmakla birlikte, yapısında bol miktarda omega-3 bulunduruyor.

Üniversitemiz ve Samsun Soğutma A.Ş firması ile ortaklaşa yürütülen projenin danışmanlığını Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Mehmet Emin ERDEM, yürütücülüğünü ise Sayın Dr. İrfan KESKİN’in gerçekleştirdi.

Ayrıca, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Hülya TURAN beraberinde gerçekleştirilen ziyaretlerde, su ürünleri işleme sektörünün sorunları firma yetkilileri ile görüşülmüş ve bu görüşmeler sonrasında başka çalışmalar da planlanmıştır.