Türkiye'ye Sağlıklı Balık Burger Sinop Üniversitesinden

Üniversitemiz Su Ürünleri Fakültesi tarafından, şehrimizdeki ve ülkemizdeki balık tüketimini arttırmak, özellikle çocuklar düzeyinde balığın daha da sevilmesini sağlamak amacıyla geliştirilen “Balık Burger” Gelincik Ortaokulu öğrencilerine denetildi.

Kokusu ve tadı sebebiyle balık tüketmek istemeyen çocuklar için özel olarak hazırlanan projede, üretilen balık burger minik öğrencilerden tam not aldı.

Tübitak tarafından (118O109 nolu proje) desteklenen ve yürütücülüğünü Su Ürünleri Fakültesi Dekanımız Sayın Prof. Dr. Hülya TURAN’ın yaptığı, Doç. Dr. Demet KOCATEPE, Arş. Gör. Can Okan ALTAN, Doktora Öğr. İrfan KESKİN ve Doktora Öğr. Bayram KÖSTEKLİ’den oluşan araştırma ekibi ile gerçekleştirilen çalışmada, besin değeri yüksek olan balık, yapılan denemeler sonucu çocukların sıklıkla tükettiği hamburger’den esinlenerek yeniden hazırlandı.

Balığın baskın tadı ve kokusun hissedilmeden elde edildiği balık burger, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden gerekli izinler alınarak ilk defa Gelincik Ortaokulundaki öğrencilere denetildi. Minik öğrenciler balık burgeri tattıktan sonra, kendilerine verilen anketi doldurarak fikirlerini yazdılar.

Kendileri için özel olarak hazırlanan balık burgeri oldukça lezzetli bulduklarını belirten öğrenciler, projeyi hazırlayan öğretim elemanlarımıza teşekkür ettiler. TÜBİTAK ve Samsun Sinop Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği tarafından desteklenen projenin 2019 yılı sonlarında bitmesi ve 2020 yılında özel sektör aracılığı ile sağlıklı “Balıkburger”lerin tüketici ile buluşması bekleniyor.

Balık Burger Projesini doktora tez çalışması olarak hazırlayan Su Ürünleri Fakültesi Arş. Gör. Sayın Can Okan ALTAN, Türkiye’de balık tüketimini arttırmak amacıyla böyle bir çalışmayı hayata geçirdiklerini belirterek, “Üç tarafımız denizlerle çevrili fakat dünya ortamlarına baktığımızda balık tüketiminde çok gerideyiz. Özellikle kokusu ve kılçık yutma korkuları gibi sebeplerle çocuklarımızın balık tüketmek istememesi bizi böyle bir projeye yöneltti. Yaptığımız araştırmalarda endüstride transglutaminaz (TGaz) enzimi ile bu alanda pek bir çalışmanın yapılmadığını gördük. Günümüzde çocuklarımız köfte, hamburger gibi fast food ürünlerini oldukça sık tüketiyorlar. Bizler de vitaminler ve mineraller açısından besin değeri nispeten daha düşük olan diğer fast food ürünler yerine EPA/DHA gibi kıymetli yağ asitleri ihtiva eden balıklardan, çocuklarımızın sevdiği bu beslenme tarzına yönelik ürünleri doğal bir şekilde üretmek istedik” diye konuştu.

Hazırladıkları üründe kimyasal bulunmadığına dikkat çeken Arş. Gör. Sayın Can Okan ALTAN, “Hazırladığımız üründe transglutaminaz enzimini kullandık, yani ürünümüz tamamen doğal. Enzimler, canlı hücreler tarafından sentezlenen protein yapısındaki maddelerdir. Dolayısı ile hemen her canlı bünyesinde az veya çok enzim bulundurur. Bu enzimler özel yöntemlerle organizmalardan elde edilirler. Yani kaynağı tamamen biyolojiktir. Transglutaminaz enzimi ile birlikte katkı maddesi kullanmadan balık burgerlerimizin raf ömrünü uzatabilirken su kaybı, tekstürel bozulmaların ve mikrobiyal yükün bir miktar daha önüne geçebiliyoruz. Ayrıca, transglutaminaz, FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından gıda ürünlerinde kullanımı güvenli bir enzim olarak tanımlanmıştır. Türk Gıda Kodeksi ilgili tebliğlerine göre kullanımı serbesttir. Yani laboratuvar çalışmalarıyla elde ettiğimiz ürün, hem çocuklarımızın sevdiği fast food ürünleri kadar lezzetli hem de doğal ve sağlıklı oldu. Yürüttüğümüz araştırmanın henüz resmi olmayan sonuçlarına göre pek çok kriter bakımından enzim ilavesinin ürünümüzün kalitesini arttırdığını tespit ettik. Bu çalışmalar sonucunda velilerimiz ve çocuklarımızın gönül rahatlığıyla tüketeceği bir besin elde etmiş olduk. Bizler de bugün bu ürünümüzü çocuklarımıza denetmek ve onların da görüşünü almak için Gelincik Ortaokulu’ndayız. Bugün çocuklarımızın fikirleri ve geri dönüşlerini inceleyeceğiz. Onların doldurduğu anketlerin sonuçlarını analiz ederek gerekirse çalışmalarımızı yeniden gözden geçireceğiz” dedi.

Hazırladıkları baharat karışımı ile balığın baskın kokusunda hissedilir bir azalmanın yaşandığını da sözlerine ekleyen Arş. Gör. Sayın Can Okan ALTAN, “Biliyorsunuz pek çok kimse evinde balık pişirmek istemiyor. Çünkü balık kendine has kuvvetli kokusu olan bir ürün. Ayrıca kılçık ve pullar gibi bazı kişileri ve çocukları tedirgin eden ve balığa yaklaşımını olumsuz etkileyen faktörler de var. Bizler de burgerimiz için hazırladığımız baharat karışımları ve çeşitli yöntemler ile hem baskın kokuyu daha düşük seviyelere çekerek hem de kılçıksız-pulsuz ve derisiz, fast food kültürüne uygun ve besin değeri yüksek bir balık ürünü elde ettik. Şimdiye kadar geri dönüşler çok olumlu oldu. Bu anlamda yetiştiricilik sektörü de çalışmamıza oldukça destek sağladılar. Bu sebeple bölgemizin en önemli su ürünleri birliklerinden birisi olan Samsun-Sinop Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı ve Kuzey Su Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti. sahibi Sayın Osman PARLAK’a proje süresi boyunca çalışma materyalimiz olan balıkları temin ettiği ve tüm maddi-manevi desteklerinden ötürü çok teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.