Üniversitemizde “Türk İslam Tarihinde Matematik ve Fen Bilimleri” Konferansı

Cumhurbaşkanlımızca 2019 yılının “Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” olarak ilan edilmesi dolayısıyla Merhum Prof. Dr. Fuat Sezgin Hocamızın uzun yıllar üzerinde çalıştığı “Türk İslam Tarihinde Matematik ve Fen Bilimleri” konusu Üniversitemizde ele alındı.

SÜBİTAM Prof. Dr. İsmet BERBER Konferans Salonunda düzenlenen “Türk İslam Tarihinde Matematik ve Fen Bilimleri” Konferansına; Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanımız Sayın Prof. Dr. Kamil DEMİRCİ, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanımız Sayın Prof. Dr. Şükrü ÇELİK, Boyabat İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanımız Sayın Prof. Dr. Cem Cüneyt ERSANLI, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulu Müdürlerimiz, Akademik-İdari Personelimiz ve öğrencilerimiz katıldılar.

Programa konuşmacı olarak katılan Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Yavuz UNAT, 9. yüzyıldan itibaren Türk İslam Tarihinde Matematik ve Fen Bilimleriyle alakalı yürütülen çalışmaları anlattı.

“Rönesansa İslâm ve Müslümanların katkısı”

İslam uygarlığında bilimsel çalışmaların ilk kez gözlem evleri kurularak başladığını belirten Sayın Prof. Dr. Yavuz UNAT, “9. Yüzyıldan itibaren Müslümanlar bilime katkı sağlamaya başlamıştır. Bu katkılar 12. yüzyıldan sonra duraklasa da 16. Yüzyıla kadar sürdüğünü söylemek yanlış olmaz. 12. yüzyıldan sonra Müslümanların çalışmaları batıya aktarıldı. Bu aktarım batıda 12. yüzyıl Rönesansının başlamasında etkili oldu. Rönesans sonrası batı bilimde yükselişe geçti” diye konuştu.

“Modern Bilimdeki En Önemli Atılım Cumhuriyet Döneminde Gerçekleşti”

17. yüzyıldan itibaren Osmanlı’nın batıdan bilim getirme çabası içerisine girdiğini belirten Sayın Prof. Dr. Yavuz UNAT, “Osmanlı Devleti maalesef bilim konusunda ciddi çalışmalar ortaya koyamadı. Bu dönemde önemli bilim insanları da ancak Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde yetişebildi. Bu tarihten itibaren modern bilimdeki en önemli atılım cumhuriyet döneminde gerçekleşti” dedi.

Programın kapanışında konuşan Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, ömrünü İslam ve Bilim tarihine adayan Merhum Prof. Dr. Fuat SEZGİN'i rahmetle anarak, sunduğu değerli bilgilerden dolayı Sayın Prof. Dr. Yavuz UNAT'a teşekkür etti.

Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, program sonunda konuşmacı Sayın Prof. Dr. Yavuz UNAT'a hediye takdiminde bulundu.

Sayın Prof. Dr. Yavuz UNAT, Program öncesi Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN'ı makamında ziyaret etti. Ziyarete Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürümüz Sayın Hüseyin KONUKÇU da eşlik etti.