Organ Bağışına Dikkat Çekmek Amacıyla “Can Ol, Yaşat Ki Yaşa” Programı Düzenlendi

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününde Sinop’ta organ bağışına dikkat çekmek amacıyla “Can Ol Yaşat Ki Yaşa” konulu bilgilendirme programı düzenlendi.

Sinop Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Sinop Milletvekili Sayın Barış KARADENİZ, Rektör Vekilimiz Sayın Prof. Dr. Serap USTAOĞLU TIRIL, Türk Kızılayı Genel Sekreteri Sayın Hüseyin CAN,  Türk Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp KAHVECİ, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.

15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti’nin organizasyonunda Üniversitemiz, Sinop İl Sağlık Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Türk Kızılayı, Türkiye Organ Nakli Vakfı ve Sinoplu İşadamları Derneği’nin destekleriyle düzenlenen program, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızla başladı.

Programın açılışında konuşan Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sayın Cengiz DEMİREL, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününde Ülkemizde var olan organ bağışı sorununa dikkat çekmek istediklerini belirterek, konuyu gündeme taşımak ve vatandaşlarımızı teşvik etmek için Sinoplu gazeteciler olarak bugün organ bağışında bulunduklarını ifade etti. Sayın Cengiz DEMİREL, Sinoplu gazeteciler olarak ülkemizde organ nakli bekleyen 24 bin 935 vatandaşımızın endişesini, ızdırabını, umut beklentilerini içlerinde hissettiklerini ve bu vatandaşlarımızın duyguları ile empati kurarak onlara destek olmayı amaçladıklarını söyledi.

Program SİAD Genel Başkanı Sayın Rafet ORHAN, Sinop İl Sağlık Müdürü Sayın Dr. Mehmet ERŞAN, Sinop İl Müftüsü Sayın Ali Hayri ÇELİK ve Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet KAZAK’ın konuşmalarıyla devam etti.

Daha sonra konuşan Sinop Milletvekili Sayın Barış KARADENİZ, organ bağışlamanın dünyada yapılabilecek en güzel işlerden birisi olduğunu belirterek, “Bugün Özellikle 15 Eylül Gazeteciler Cemiyetine bizleri böylesi anlamlı bir etkinlikte bir araya getirdiği için teşekkür ediyorum. Organ bağışlamak dünyada yapılabilecek en güzel işlerden birisidir. Zaman zaman hepimiz birbirimize hediyeler veriyoruz. Ancak, dünyada en güzel hediye herhalde bir organ verip bir hayat kurtarmaktır. Bu konuda toplumumuzu bilinçlendirmemiz lazım. Sinop Türkiye’nin en mutlu şehri ve bu şehrin güzel kalpli insanları var. İnsanlarımız kalplerinin sesini dinlediği zaman organ bağışçısı sayısı da artacaktır” dedi.

Ardından programa konuşmacı olarak katılan Türk Kızılayı Genel Sekreteri Sayın Hüseyin CAN, nakil bekleyen hastaların yaşadığı zorlukları dile getirdi.

Organ bağışı konusunda vatandaşlarımızın doğru bilgilendirilmesi gerektiğini hatırlatan Sayın Hüseyin CAN, 18 yaşını doldurmuş ve akli dengesi yerinde olan herkesin organlarını bağışlayabileceğini, toplum olarak herkesin bu konuda duyarlı olması gerektiğini belirtti.

Programda konuşan Türk Organ Nakli Vakfı Başkanı Sayın Dr. Eyüp KAHVECİ de, Türk Organ Nakli Vakfı’nın yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Sayın Dr. Eyüp KAHVECİ, Türk Organ Nakli Vakfı’nın organ nakli alanında önemli çalışmalara imza attığını belirterek,  toplumsal bilincin kazanılması için her zaman bu tür etkinliklerin içinde olacaklarını söyledi.

Sayın Dr. Eyüp KAHVECİ organ ve doku bağışının yaşamsal önem taşıdığını, bağış oranlarının ancak toplumsal farkındalığın artırılması ile mümkün olabileceğini ifade etti.

Konuşmaların ardından Türk Kızılayı Genel Sekreteri Sayın Hüseyin CAN’a Üniversitemiz Rektör Vekili Sayın Prof. Dr. Serap USTAOĞLU TIRIL tarafından, Türk Organ Nakli Vakfı Başkanı Sayın Dr. Eyüp KAHVECİ’ye ise Sinop Milletvekili Barış Karadeniz Tarafından hediye takdim edildi.

Program, Türkiye Organ Vakfı Uluslararası Karikatür sergisinin açılması ve sergide yer alan çalışmaların gezilmesi ile sona erdi.

Programa katılan bazı vatandaşlar, Sinop İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde açılan Organ Bağışı stantına giderek Organ Bağışında bulundu.