Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, Üniversitemizde Anıldı

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, aramızdan ayrılışının 80. Yıl dönümünde Üniversitemizde düzenlenen programla anıldı.

Üniversitemiz SÜBİTAM Prof. Dr. İsmet Berber Konferans Salonunda düzenlenen “10 Kasım: Yas ve Matem” konferansına; Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, Rektör Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Serap USTAOĞLU TIRIL, Su Ürünleri Fakültesi Dekanımız Sayın Prof. Dr. Hülya TURAN, Üniversitemiz Akademik-İdari Personeli ve öğrencilerimiz katıldılar.

Program Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, silah arkadaşları ve vatan toprakları uğrunda canlarını feda etmiş tüm şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

Ardından Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sayın Süleyman TEKİR tarafından “10 Kasım: Yas ve Matem” konulu bir konferans verildi.

Konuşmasında Atatürk’ün hastalığa yakalandığı süreç ve ölümü hakkında bilinmeyenleri paylaşan Dr. Öğr. Üyesi Sayın Süleyman TEKİR, Atatürk’ün son nefesine kadar devlet işleriyle meşgul olduğunu, doktorların dinlemesi yönündeki tavsiyelerini dikkate almadığını belirterek, bu sebeple hastalığının her geçen gün daha da kötüye gittiğini ifade etti.

Atatürk'ün ölüm haberinin tüm yurtta derin bir üzüntüyle karşılandığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Sayın Süleyman TEKİR, “Atatürk'ün ölüm haberi genç-yaşlı herkesi derin bir hüzne boğdu. Türkiye’nin dört bir yanından Mustafa Kemal Atatürk'ü son kez görmek isteyen binlerce vatandaş, İstanbul’a akın etti. Atatürk'ün naaşını ziyaret etmek için gelen kalabalık o kadar büyüktü ki, izdiham yüzünden 11 kişi hayatını kaybetti. Tabut, top arabasına konularak, İstanbul halkının gözyaşları arasında Gülhane Parkı'na götürülmek üzere yola çıktı. Halk cenazeyi görebilmek ve Atasına son kez veda edebilmek amacıyla geçiş güzergâhının her tarafını hıncahınç doldurmuştu. Tarihler 19 Kasım’ı gösterirken cenaze büyük bir kalabalık tarafından Yavuz Zırhlısı ile İzmit’e oradan da aynı günün akşamı tüm yurt gezilerinde kullandığı tren ile Ankara’ya uğurlandı. 20 Kasım’da Ankara’da devlet erkânı ve halk tarafından karşılanan cenaze on iki generalin omuzlarında Türkiye Büyük Millet Meclisinin önüne getirildi. 21 Kasım 1938 günü çok büyük bir cenaze töreni ile Ankara Etnografya Müzesi’ndeki geçici kabrine nakledildi. Atatürk Türk halkı tarafından büyük acı ve hüzünle uğurlandı. Törende halkın ve önemli Türk isimlerin yanı sıra dünyanın dört bir yanından gelen birçok yabancı askeri birlik de bulunuyordu. Atatürk’ün ölümü ülkemizde olduğu kadar dünyada da geniş yankı buldu. Atatürk, ölümünün ardından dünya basınında gelmiş geçmiş en dahi ve başarılı devlet adamı olarak yazıldı.” ifadelerini kullandı.

Konuşmalarının ardından Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, Dr. Öğr. Üyesi Sayın Süleyman TEKİR’e hediye takdiminde bulunarak, sunduğu bilgilerden dolayı teşekkür etti.