Rektörümüz 'Ortadoğu'da Akademik Mirası Koruma Projesi' Tanıtım Toplantısına Katıldı

Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY'ın katılımıyla, YÖK Başkanı Sayın Prof. Dr. Yekta SARAÇ başkanlığında düzenlenen "Ortadoğu'da Akademik Mirası Koruma Projesi" tanıtım toplantısına katıldı.

YÖK’te düzenlenen tanıtım toplantısında, ülkelerinde savaş bulunduğu için Türkiye'de hayatlarına devam eden bilim insanlarının ve öğrencilerin konuşmalarının yer aldığı videolar kamuoyu ile paylaşıldı.

Toplantıda konuşan YÖK Başkanı Sayın Prof. Dr. M. A. Yekta SARAÇ, Orta Doğu dediğimiz bölgenin, dünya üzerinde tarihî olarak bilinen en eski medeniyetin izlerini taşıdığını vurgulayarak, "İslamiyet’in yayılışıyla birlikte de bölgede ilim, teknoloji, bilim için yapılan çalışmalar artmıştır. Bağdat, Halep, Musul, Şam, Rakka, Hums gibi tarihi önemi haiz bilim ve ilim merkezlerinde üniversite, kütüphane ve bunların içinde yer aldığı bütün külliyeler ve arşivlerin bombalanmalar sebebiyle harap oldu.  Bu tarihi eserlerin kaybolmasının geleceğin inşasında insanlık açısından çok büyük bir eksikliktir.” dedi.

Toplantıda konuşma yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY ise “Ortadoğu'da Akademik Mirası Koruma Projesi”, Irak, Suriye, Kuveyt ve Yemen başta olmak üzere bölgenin bilimsel geçmişini ihya etmeyi amaçlamaktadır." diye konuştu.