Uluslararası Geçmişten Günümüze Sinop'ta Türk İslam Kültürü Sempozyumu Başladı

Üniversitemiz Mahmut Kefevi İslami İlimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Uluslararası Geçmişten Günümüze Sinop’ta Türk-İslam Kültürü Sempozyumu”, açılış programıyla başladı.

Üniversitemiz Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde düzenlenen açılış programına; Sinop Valimiz Sayın Köksal ŞAKALAR, Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Saffet KÖSE, Rektör Yardımcılarımız Sayın Prof. Dr. Serap USTAOĞLU TIRIL, Sayın Prof. Dr. Ahmet TABAK, Fakülte Dekanlarımız, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulu Müdürlerimiz, Kurum Amirleri, Akademisyenler ve öğrencilerimiz katıldılar.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, Sempozyumu teşrif eden tüm misafirlere teşekkür ederek, “Sinop’un Türk İslam Kültürüyle tanıştığı 1200’lü yıllardan günümüze değin, yaklaşık sekiz asırdır süregelen Sinop’taki kültürel yapıyı resmetmeyi hedefleyen irili ufaklı 120 kadar tebliğin sunulacağı bu Sempozyumda, Türkiye’nin değişik şehirlerinden buraya kadar gelerek hazırladığı bildirisini sunacak olan meslektaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

Sinop’un Tanınırlığını Arttırmayı Hedefliyoruz

Sinop Üniversitesi olarak Sinop’un tanınırlığını arttırmayı hedeflediklerini belirten Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, “Sinop’un eğitim, kültür ve turizm şehri olarak akranları arasındaki saygın yerini alması için Sinop’taki bütün kurumlar hemfikir olup, üzerlerine düşeni yapmaktadırlar. Bu süreçte Sinop Üniversitesi olarak biz de Sinop’un tanınırlığının artması, Şehirdeki ve bölgedeki ekonomik refahın daha da artması için elimizden gelen katkıyı sunma gayreti içerisindeyiz. Üniversite Rektörlüğü olarak bu maksatla her yıl en az iki sempozyum, iki çalıştay ve diğer sosyo-kültürel etkinlikler ki, irili ufaklı her yıl yüzü aşan sayıda etkinlik yaparak, Sinop’taki bilimsel ve kültürel hareketliliği canlı tutmayı hedeflemiş bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.

Rektörümüzün ardından konuşan Sayın Sinop Valimiz Köksal ŞAKALAR da, Sempozyumun faydalı geçmesini temenni ederek, “Rektör hocamızın da belirttiği gibi Sinop’un gerçekten çok eski bir tarihi var. Sinop liman kenti olması dolayısıyla değişik kültürlerin uğrak yeri, insanların göç ettikleri, yerleştikleri bir mekân olarak tarihte yerini bulmuş. Biz İslam boyutuyla, Türkler boyutuyla baktığımızda, Malazgirt’ten 14 yıl sonra Sinop’a gelmişiz. Tekrardan el değişiklikleri olmuş. Sinop’un özelliği Alanya ile birlikte Selçuklunun elindeki iki liman kenti olması. Bu tarihimiz açısından çok önemli bir hadise. İnanıyorum ki bu sempozyumda Sinop’un sosyo-kültürel tarihi değerli hocalarımız tarafından başarıyla gün yüzüne çıkacaktır” dedi.

Valimiz Sayın Köksal ŞAKALAR’ın ardından “Uluslararası Geçmişten Günümüze Sinop’ta Türk-İslam Kültürü Sempozyumu” açılış oturumuyla başladı.

“Medeniyetlerin İnşasında Din, Kültür ve Şehir” konulu açılış oturumunun oturum başkanlığını, Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN hocamız üstlendi.

Açılış oturumunda, Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Abdullah KAHRAMAN, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Saffet KÖSE ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Mürteza BEDİR tarafından katılımcılara “Medeniyetlerin İnşasında Din, Kültür ve Şehir” konusunda önemli bilgiler sunuldu.

6 Ekim 2018 Cumartesi gününe kadar Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi'nde devam edecek olan sempozyumda, kadim bir Tük-İslam Kenti olan Sinop’un tarihi ve sosyo-kültürel yapısı, alanında uzman bilim insanları tarafından ayrıntılı olarak ele alınacak.

Kalite Yönetim Birimi
Basında Üniversitemiz