Üniversitemizden “15 Temmuz ve Demokrasi Mücadelesi” Konferansı

Üniversitemiz ve KYK Sinop İl Müdürlüğü tarafından 15 Temmuz Şehitleri Anma, Demokrasi ve Milli Birlik günü etkinlikleri kapsamında “15 Temmuz ve Demokrasi Mücadelesi” konulu bir konferans programı düzenlendi.

Sinop Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen programa; Sinop Valimiz Sayın Köksal ŞAKALAR, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, Vali Yardımcısı Sayın Mehmet TANIŞIR, İl Emniyet Müdürü Sayın Ercan DAĞDEVİREN, İl Jandarma Komutanı Sayın Kıdemli Albay Halil ALTINTAŞ, Rektör Yardımcılarımız Sayın Prof. Dr. Serap USTAOĞLU TIRIL, Sayın Prof. Dr. Ahmet TABAK, Kurum Amirleri, Genel Sekreterimiz Sayın Mehmet ATLI, Fakülte Dekanlarımız, Daire Başkanlarımız, Akademik ve İdari Kadromuz ile çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan program, Üniversitemiz Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Sinop’ta 15 Temmuz Destanı” konulu sinevizyon filminin gösterimiyle devam etti. 15 Temmuz gecesi Sinoplu vatandaşların ortaya koyduğu direniş ve demokrasi nöbetlerindeki görüntülerin yer aldığı video, izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı.

Ardından programın açılış ve selamlama konuşması, Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN tarafından yapıldı.

Milletimizin, 15 Temmuz 2016 gecesi tarihin en büyük ihanet girişimlerinden biriyle karşı karşıya kaldığını belirten Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN,  “Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla; vatanını, namusunu ve mukaddesatını savunmak üzere meydanlara akın eden halkımız, darbecilere karşı tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kahramanlık destanına imza atmıştır. O gece “İstiklal Ruhu” yeniden canlanmış ve vatanperver halkımızın ortaya koyduğu şanlı mücadele, demokrasi ve hürriyetimizin sigortası olmuştur. 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü” adıyla tarihe geçen bu büyük zaferin ikinci yıldönümü vesilesiyle bir kez daha, aziz ve mübarek kanlarıyla bu toprakları bize vatan kılan tüm şehitlerimizi rahmet, şükran ve minnetle anıyor; gazilerimize şifa, sağlık ve afiyet diliyorum. Bu ruhun yaşatılması için çaba gösteren herkese teşekkür ediyor; kıymetli konuşmacımıza da şimdiden sunacağı değerli bilgilerden dolayı şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Programa konuşmacı olarak katılan Polis Akademisi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Mehmet ŞAHİN ise, 15 Temmuz darbe girişiminin amacının, milli iradeyi gasp etmek olduğunu belirterek,  “Bu darbe, ABD’nin Türkiye’nin gittiği yolu kendi çıkarına ters gördüğü için kendi yetiştirdiği kişiler üzerinden yaptığı bir darbedir. Ülkemizdeki bu darbe girişiminin Orta Doğu’daki darbelerden bir farkı var. Bu kirli odaklar Anadolu topraklarını doğrudan işgal edemeyeceklerini biliyorlar. Topraklarımızı doğrudan işgal edemeyeceklerini bildikleri için zihin işgali ile işgal etmeye kalktılar. Bunu da siyaset gibi geçici değil, kalıcı olan bürokraside var olarak yapmaya çalıştılar. 15 Temmuz gecesi vatan sevgisinin birçok örneğine şahit olduk. 15 Temmuz, Türk milleti için siyasi fikri, dünya görüşü, yaşam biçimi, etnik kökeni, dini ve mezhebi adresi ne olursa olsun birlik ve beraberliğimizin perçinlendiği, devlet ile milletin bütünleştiği tarihi bir zafere dönüşmüştür” dedi.

15 Temmuz gecesi gençlerin ortaya koyduğu direnişe de dikkat çeken Sayın Prof. Dr. Mehmet ŞAHİN, "Bizim beğenmediğimiz gençlik var ya, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında vatan toprağına nasıl sahip çıktığını ortaya koymuştur. Darbe girişimi esnasında kendime şu sözü verdim. Bundan sonra hiç kimsenin tipine bakıp, hangi coğrafyadan geldiğine bakıp ön yargılı davranmayacağım. Ön yargıdan dolayı güzellikleri görmediğimiz ortaya çıktı. 15 Temmuzda bu gençlik büyük bir kahramanlık gösterdi" ifadelerini kullandı.

Konuşmalarının ardından Sinop Valimiz Sayın Köksal ŞAKALAR tarafından konuşmacı Sayın Prof. Dr. Mehmet ŞAHİN’e hediye takdim edildi.

Kredi ve Yurtlar Kurumu Sinop İl Müdürü Sayın Adnan Menderes DÜMEN de, Sayın Prof. Dr. Mehmet ŞAHİN’e hediye takdiminde bulundu.

Kalite Yönetim Birimi
Basında Üniversitemiz