Üniversitemizde “Sultan II. Abdülhamid’i Tanımak ve Anlamak” Konferansı

Üniversitemiz Öğrenci Konsey Başkanlığı ve Akademik Düşünce Eğitim Medeniyet Topluluğu tarafından “Sultan II. Abdülhamid’i Tanımak ve Anlamak” konferansı düzenlendi.

Üniversitemiz SÜBİTAM Prof. Dr. İsmet BERBER Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Rektör Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Ahmet TABAK, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Sayın Dr. Öğr. Üyesi Rıza BAYRAK, Ayancık Meslek Yüksekokulu Müdürü Sayın Dr. Öğr. Üyesi Ali KARAÇUHA, SÜBİTAM Müdürümüz Sayın Doç. Dr. Muhittin YILMAZ, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcımız Sayın Dr. Öğr. Üyesi Vafa SAVAŞKAN, İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Sayın Dr. Öğr. Üyesi Muzaffer BARLAK, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, kurum amirleri, akademik-idari personelimiz ve öğrencilerimiz katıldılar.

Programa konuşmacı olarak katılan Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Sayın Dr. Öğretim Üyesi Hasan BARLAK, Sultan 2. Abdülhamit'in bulunduğu dönemde izlediği devlet politikası ve diplomatik başarıları hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Sultan 2. Abdülhamid’in padişah olduğu dönemde Osmanlı Devleti’nin eskisi gibi güçlü olmadığını belirten Sayın Dr. Öğretim Üyesi Hasan BARLAK, “Sultan Abdülhamid, padişah olarak devletin başına geçtiğinde ordu ve ekonomi zayıflamış durumdaydı. Ayrıca Abdülhamid ciddi baskılar altında tahta çıktı ve bu baskıyı yönetim aşamasının her sürecinde güçlü bir şekilde yaşadı. Bu sebeple kimi zaman barışçıl, kimi zaman tavizkar, kimi zaman tehditkâr bir dış politika izledi” dedi.

Millet ve ümmet için büyük çileler çekmiş bir dava adamını gençliğin iyi öğrenmesi gerektiğine dikkat çeken Sayın Dr. Öğretim Üyesi Hasan BARLAK, "Abdülhamid Han Osmanlı Devleti’ni, birçok ülkenin üzerinde oyunlar oynadığı bir dönemde uzun yıllar boyunca çok fazla problem çıkmadan yönetmiş siyasi bir dehadır. Bunun yanı sıra Osman Devleti’nde en fazla alt yapı ve üst yapı yapan padişahların başında gelmektedir. Sultan Abdülhamit’i anlamak sadece onun devrini anlamak değil, hem dünü hem bu günü hem de yarını anlamak demektir. Eğer Abdülhamit’i iyi anlarsanız bugün yaşadıklarımızı çok daha iyi anlarsınız” dedi.

Konferansın ardından, Rektör Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Ahmet TABAK, konuşmacı Sayın Dr. Öğretim Üyesi Hasan BARLAK’a hediye takdiminde bulundu.