Üniversitemizde, Çocuk İhmal ve İstismarı Mercek Altına Alındı

Üniversitemiz Okul Öncesi Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından “Çocuk İhmal ve İstismarı” konulu panel düzenlendi.

Üniversitemiz SÜBİTAM Prof. Dr. İsmet BERBER Konferans Salonu’nda düzenlenen panele; Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, Rektör Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Ahmet TABAK, Sağlık Yüksekokulu Müdürümüz Sayın Prof. Dr. Mehmet Emin ERDEM, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sayın Melih KELEŞ, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Sayın Ümit ÜNAL, İl Göç İdaresi Müdürü Sayın Muhammed Emin ALTUN, PTT Başmüdürü Sayın Bekir GÖKMEN, Meslek Yüksekokulu Müdürümüz Sayın Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kemal BALKİ, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Sayın Dr. Öğr. Üyesi Rıza BAYRAK, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcımız Sayın Dr. Öğr. Üyesi Vafa SAVAŞKAN, kurum temsilcileri, Akademik-İdari Personelimiz ve öğrencilerimiz katıldılar.

Panelin moderatörlüğünü Üniversitemiz Okul Öncesi Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Sayın Dr. Öğr. Üyesi Şule ERŞAN yaptı. Çocuk İhmal ve İstismarının önlenmesi için kurumlar ve sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışmalar yürütmeye devam edeceklerini belirten Sayın Dr. Öğr. Üyesi Şule ERŞAN "Çocuk ihmal ve istismarı dinle akılla vicdanla ve ahlakla asla bağdaşmayan insanlık dışı bir tutumdur. Çocukların fiziksel ve psiko-sosyal gelişimlerini olumsuz etkileyen bu davranışlar toplumsal vicdanı yaralamaktadır" dedi.

Çocuklara yönelik fiziksel, duygusal ve cinsel istismarın ele alındığı panelde, ilk konuşmayı Avukat Sayın Erhan TABAN yaptı.

Çocuk hakları bildirgesi ve çocuk koruma kanunu kapsamında, istismara maruz kalan çocuklara tanınan haklardan bahseden Avukat Sayın Erhan TABAN, her ilde bu konuyla ilgilenen çocuk mahkemelerin olması gerektiğini belirtti.

Panele İl Sağlık Müdürlüğü adına katılan Psikolog Sayın Macide ÖZKAN, katılımcılara ihmal ve istismara uğramadaki risk durumlarını açıklayarak, bu gibi şüpheli durumlarda çocuklardan gelen ipuçlarının doğru okunması gerektiğini ifade etti.

Psikolog Sayın Macide ÖZKAN, çocuğun ihmal ve istismara maruz kalması halinde nereye başvurması gerektiğini de anlattı.

Ardından Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü adına konuşan Sosyal Çalışmacı Sayın Semra TANYERİ de, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, ihmal ve istimara maruz kalan çocuklara yönelik yürüttüğü çalışmalardan bahsetti.

Sosyal Çalışmacı Sayın Semra TANYERİ, ebeveynlerin çocuklarını mutlaka yetişkin birey gibi dinlemesi gerektiğini de ifade ederek, çocukların istismar gibi durumlarda bunu sözlü ve davranışsal olarak belli edebileceğini söyledi.

Son olarak konuşan İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürü Sayın Erkan ALBAŞ, Çocuk ihmal ve istismarına yönelik yapılan ihbarların ardından, yürütülen iş ve işleyişe yönelik bilgiler verdi.

“Çocuk İhmal ve İstismarı” panelinin kapanış ve değerlendirme konuşmasını yapan moderatör Sayın Dr. Öğr. Üyesi Şule ERŞAN ise, çocukların güvenliğini sağlamanın hepimizin görevi olduğunu belirterek, her ilde bu konuyu takip edecek Çocuk İzleme Merkezlerinin olması gerektiğini vurguladı.

Programın sonunda moderatör Sayın Dr. Öğr. Üyesi Şule ERŞAN’a Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN tarafından hediye takdim edildi.

Avukat Sayın Erhan TABAN’a Rektör Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Ahmet TABAK tarafından hediye takdim edildi.

Psikolog Sayın Macide ÖZKAN’a Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sayın Melih KELEŞ tarafından hediye takdim edildi.

İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürü Sayın Erkan ALBAŞ’a, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Sayın Ümit ÜNAL tarafından hediye takdim edildi.

Sosyal Çalışmacı Sayın Semra TANYERİ’ye İl Göç İdaresi Müdürü Sayın Muhammed Emin ALTUN tarafından hediye takdim edildi.

Panel, günün anısına çektirilen hatıra fotoğrafının ardından son buldu.

Basında Üniversitemiz