Üniversitemizde "Tarih Sahnesinde Çanakkale Destanı" Programı

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 103. Yıl dönümü münasebetiyle, Üniversitemizde “Tarih Sahnesinde Çanakkale Destanı” konulu konferans ve müzik dinletisi programı gerçekleştirildi.

Üniversitemiz SÜBİTAM Prof. Dr. İsmet BERBER Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, Su Ürünleri Fakültesi Dekanımız Sayın Prof. Dr. Hülya TURAN, Sağlık Yüksekokulu Müdürümüz Sayın Prof. Dr. Mehmet Emin ERDEM, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürümüz Sayın Dr. Öğretim Üyesi Rıza BAYRAK, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Sayın Dr. Öğretim Üyesi Hasan BARLAK, Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürü Sayın Hasan BAŞYİĞİT, SGK Sinop İl Müdürü Sayın Zafer Ali ÜRKMEZ, Akademik-İdari Personelimiz ve öğrencilerimiz katıldılar.

Saygı Duruşunda bulunup, İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Necmettin ALKAN tarafından katılımcılara “Tarih Sahnesinde Çanakkale Destanı” konulu konferans verildi.

Sayın Prof. Dr. Necmettin ALKAN, yapmış olduğu konuşmada, 1. Dünya Savaşı içerisinde Çanakkale Zaferinin önemine değindi.

Çanakkale Zaferinin Osmanlı tarihindeki en büyük savaş olduğuna dikkat çeken Sayın Prof. Dr. Necmettin ALKAN, “Çanakkale Savaşları, Birinci Dünya Savaşı içinde, tarihin en kanlı bölümü olarak bilinir. Bu savaş, Türk tarihçilerinin ve kamuoyunun en fazla alâka gösterdiği tarihî gelişmelerdendir ”dedi.

Kendisinin de 10 yıl süreyle Almanya’da tarihi çalışmalarda bulunduğunu hatırlatan Sayın Prof. Dr. Necmettin ALKAN, “Çanakkale Harbi,  Alman kaynaklarında da büyük bir Türk askerî zaferi olarak görülmektedir. Dönemin iki önemli devleti İngiltere’ye ve Fransa’ya karşı Türk Ordusu’nun kazandığı bu başarı, dünya savaş tarihinin en önemli zaferlerinden biri şeklinde yorumlanmaktadır. Bu zaferin elde edilmesinde Gelibolu’da Osmanlı Devleti saflarında savaşan Alman subaylarının, askerlerinin ve uzmanlarının rolü ilgili kaynaklarda fazlasıyla dile getirilmektedir” dedi.

Konferansta Osmanlı’nın Birinci Dünya Savaşına girmesinin stratejik bir başarı olduğuna dikkat çeken Sayın Prof. Dr. Necmettin ALKAN, “Osmanlı Birinci Dünya Savaşı’na katılmasaydı, Sevr anlaşması çok daha kolay bir şekilde hayata geçmiş olurdu. Osmanlı burada önemli bir stratejik hamle geliştirdi. Bu konuda yapılan eleştirilerin haksız olduğunu düşünüyorum. Bugünkü Milli Sınırlarımızın korunmasında Birinci Dünya Savaşı’na katılmamız önemli bir rol oynadı.” dedi

Program, Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcımız Dr. Öğretim Üyesi Sayın Esra YÜCESAN ve Öğretim Görevlisi Sayın Barış YAŞAYANCAN tarafından Çanakkale Şehitlerimize ithafen hazırlanan müzik dinletisi ile devam etti.

Şehitlerimizin ardından yakılan ağıtlar ve yazılan türkülerin seslendirildiği müzik dinletisi, izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı.

Program sonunda Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Necmettin ALKAN’a hediye takdiminde bulundu.

Su Ürünleri Fakültesi Dekanımız Sayın Prof. Dr. Hülya TURAN da Müzik dinletisini gerçekleştiren Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcımız Dr. Öğretim Üyesi Sayın Esra YÜCESAN’a çiçek takdiminde bulundu.

Prof. Dr. Necmettin ALKAN’dan Rektörümüze Ziyaret

“Tarih Sahnesinde Çanakkale Destanı” konulu konferansın ardından Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Necmettin ALKAN, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN’ı makamında Ziyaret etti.

Ziyarette Sayın Prof. Dr. Necmettin ALKAN’a, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Sayın Dr. Öğretim Üyesi Hasan BARLAK ve İlahiyat Fakültesi Sayın Dr. Öğretim Üyesi Yasemin BARLAK eşlik ettiler.