15 Temmuz’un Kadın Kahramanı Safiye BAYAT Sinop’ta

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü münasebetiyle Üniversitemiz Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi öncülüğünde; Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, 15 Temmuz Milli İrade ve Demokrasi Derneği, Ensar Vakfı, Türkiye Gençlik Vakfı, Önder İmam Hatipler Derneği, İlim Yayma Cemiyeti ve Anadolu Gençlik Derneği’nin desteğiyle düzenlenen programda 15 Temmuz Gazisi Sayın Safiye BAYAT öğrencilerimiz ve vatandaşlarla buluştu.

Sinop Gençlik Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa; Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Sayın Prof. Dr. Serap USTAOĞLU TIRIL ve Sayın Prof. Dr. Ahmet TABAK, Su Ürünleri Fakültesi Dekanımız Sayın Prof. Dr. Hülya TURAN, Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürü Sayın Hasan BAŞYİĞİT, Sinop Defterdarı Sayın Naci GÜNAYDIN, Sinop Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sayın Şahin DEĞİRMEN, Sinop Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Sayın Musa Kazım AÇIKBAŞ, Sinop Valiliği Basın-Yayın ve Halka İlişkiler Müdürü Sayın Burcu GÜRSU, Üniversitemiz Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Sayın Doç. Dr. Emel ÇANKAYA, Müdür Yardımcıları Sayın Yrd. Doç. Dr. Gülseren KAN ŞAHİN, Yrd. Doç. Dr. Fatma YÜCE, STK Temsilcileri, akademik-idari personelimiz, vatandaşlar ve öğrencilerimiz katıldılar.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda Sinop Milletvekilimiz Sayın Dr. Nazım MAVİŞ ve Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN tarafından gönderilen telgraflar okundu.

Daha önceden Ankara’da planlanan başka bir programı sebebiyle “15 Temmuz’un Kadın Kahramanı” konferansına katılamayan Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN gönderdiği mesajında, “Kadınlarımızın inancımızdaki, toplumumuzdaki ve ülkemizdeki özel ve müstesna yeri her zaman değerini koruyacaktır. 15 Temmuz hain darbe girişiminin akamete uğratılmasına öncülük eden Sayın Safiye BAYAT Hanımefendi ve tüm kadın kahramanlarımıza bir kez daha saygı, sevgi ve şükranlarımı sunuyor; şehit olan kadınlarımız ve tüm vatan evlatlarımıza yüce Allahtan rahmet diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Programın açılış ve selamlama konuşmalarını yapan Rektör Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Ahmet TABAK ise, kadınlarımızın hayatımızda ve toplumumuzda özel bir yere sahip olduğunu belirterek, ”Fetullahçı Terör Örgütü'nün, 15 Temmuz'daki hain darbe girişimi sırasında alanlara çıkarak cuntacılara karşı en ön saflarda tanklara ve kurşunlara göğüslerini siper eden kadınlarımız, Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramanlarının mücadelesini aratmayan cesaretleriyle, Türk ve dünya tarihine isimlerini altın harflerle yazdırdı” dedi.

Programda daha sonra Üniversitemiz Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘15 Temmuz Destanı’ konulu sinevizyon filmi yayınladı.

Ardından Fethullahcı terör örgütünün hain darbe girişiminde Boğaziçi Köprüsü’nde darbeci askerlere direnirken ayağından vurularak gazi olan Sayın Safiye BAYAT, 15 Temmuz 2016 gecesi neler yaşadığını katılımcılara anlattı.

15 Temmuz gecesi Boğaziçi Köprüsü’ne türlü kısıtlamalara rağmen gittiğini ve tankların bulunduğu yerde, asker üniforması giymiş hainler karşısında hesap sormaya çalıştığını ifade eden Sayın Safiye BAYAT, “Bir süre sonra ateş açmakla beni tehdit ettiler. Ben de ‘Sizden korkmuyorum, ne yapacaksanız yapın' dedim. O gece bizler oraya şehit olmaya gittik. Bende gram korku yoktu. Allah biz inanlara o gece gerçekten bir cesaret verdi. Duyduğumuz o şehadet arzusu korkuyu yüreklerimizden söküp attı" şeklinde konuştu.

Sayın Safiye BAYAT, “Allah'a inanmış ve teslim olmuş kalpler, hiçbir şeyden korkmazlar. 15 Temmuz gecesi darbeci hainler korkak ve zalimdi. Bizim ise kalbimizde iman, şehadet arzusu ve Allah sevgisi vardı. Vurulduğum anda içimi bambaşka bir huzur kapladı. Şehadete bu kadar yaklaşmışken, vatanım için bir can eksik olsun ne yazar diye düşündüm.  O gece bizler vatanımız için meydanlara çıktık, başımızda bu yolda gitsin diyerek meydanlara çıktık" dedi.

Konuşmaların ardından 15 Temmuz Gazisi Sayın Safiye BAYAT’a Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Serap USTAOĞLU TIRIL tarafından hediye takdim edildi.

Programın ardından Üniversitemiz Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Antik Dönemden Günümüze Kadın Yaşantısı” konulu karma fotoğraf sergisi açıldı.