Üniversitemizden Dünya Bilim Literatürüne Önemli Katkı

Üniversitemiz Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Ahmet ÖZER’in öncülüğünde yürütülen araştırmada; barbun balığının böbreklerinde hastalığa sebep olan parazit türü keşfedildi. Dünyada ilk defa keşfedilen ve dünya bilim literatürüne giren parazit türü, su ürünleri hastalıklarına dair araştırmaların yayınlandığı, su ürünleri alanındaki en prestijli dergi olan “Diseases of Aquatic Organisms” da yayınlandı.

Bulunan parazit türünün Dünyada ilk defa keşfedilmesinin kendileri açısından büyük bir önem arz ettiğini belirten Üniversitemiz Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Ahmet ÖZER, araştırma ekibindeki Sayın Yrd. Doç. Dr. Cem Tolga GÜRKANLI, Sayın Doç. Dr. Yılmaz ÇİFTÇİ, Sayın Arş. Gör. Sevilay OKKAY ve Sayın Dr. Violetta YURAKHNO ile birlikte gerçekleştirilen bu araştırmada, dünya bilim literatürüne tamamen yeni bir bulgu ile katkı yapmaktan büyük mutluluk ve onur duyduklarını ifade etti.

Bulunan Parazit Türüne “Ortholinea mullusi” Adı Verildi

Sayın Prof. Dr. Ahmet ÖZER, barbun balığının böbreklerinde tespit edilen hastalık yapıcı parazite “mullusi” adını koyarken, barbun balığının latince isminden (Mullus barbatus) esinlenilerek “Ortholinea mullusi” olarak isimlendirdiklerini, bunun da hem Üniversitemiz ve çalışma arkadaşları için mutluluk verici olduğunu söyledi.

Parazit Türü, İnsan Sağlığı Açısından Risk Taşımıyor

Sayın Prof. Dr. Ahmet ÖZER, balık türünün böbreklerinde tespit edilen parazit türünün insan sağlığı açısından herhangi bir risk taşımadığını belirterek, “Barbun balığındaki bu parazit tür çeşitliliği fazla olan Miksozoa ailesinin bir üyesidir. Bu grup parazitler, balıkta hastalık yaptıkları organa göre önem arz ederler. Balığın böbreğinde araştırma ekibince bulunan Ortholinea mullusi türü parazitin balık sağlığına ve gelişimine bir etkisinin olması muhtemeldir. Ancak bu balığı tüketen insanların sağlığı açısından her hangi bir risk bulunmamaktadır.  Ülkemiz insanının balık tüketim alışkanlığı göz önüne alındığında; bizler pişirme öncesi böbrekler dahil tüketilmeyen kısımlarını iyice temizleriz ve böylece parazitin uzaklaştırılmasını ve tüketilmemesini sağlamış oluruz” ifadelerini kullandı.

Keşfedilen Bu Tür, Su Ürünleri Alanının En Prestijli Dergisinde Yayınlandı

Yapılan araştırmanın sonuçları, su ürünleri hastalıklarına dair akademik araştırmaların yayınlandığı kendi alanındaki en saygın dergi olan “Diseases of Aquatic Organisms” da yayınlandı.

Sayın Prof. Dr. Ahmet ÖZER, bu çalışmanın böylesine kaliteli bir dergide yayınlanmasından mutluluk duyduğunu belirterek, “Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Ordu Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi ile ortak gerçekleştirilen bu tür özgün çalışmaların, hem Sinop Üniversitesi’nin dünyadaki bilim camiasınca tanınırlığına; hem de Su Ürünleri Fakültesi’ndeki araştırmaların kalitesinin tescillenmesine katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Üniversitemiz Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Ahmet ÖZER, son olarak bu türün keşfedilmesinde katkısı olan çalışma arkadaşlarına, Sinop Üniversitesi ve Su Ürünleri Fakültesi camiasına teşekkür etti.