Üniversitemiz, Hocalı Katliamını Unutmadı

Hocalı Katliamı’nda şehit düşen 613 Azerbaycanlı kardeşimiz, Üniversitemiz tarafından düzenlenen programla anıldı.

Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen programa; Sinop Valimiz Sayın Hasan İPEK, Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN,  İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Sayın Halil ALTINTAŞ, İl Emniyet Müdürü Sayın Ercan DAĞDEVİREN, Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürü Sayın Hasan BAŞYİĞİT, Su Ürünleri Fakültesi Dekanımız Sayın Prof. Dr. Hülya TURAN, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcımız Sayın Yrd. Doç. Dr. Vafa SAVAŞKAN, Akademik-İdari kadromuz ve öğrencilerimiz katıldılar.

Türkiye ve Azerbaycan Milli Marşlarının okunmasıyla başlayan programda, Üniversitemiz Eğitim Fakültesinde öğrenim gören Azerbaycanlı öğrencimiz Sayın Sabina HANBABAYEVA tarafından Hocalı Katliamı’nın anlatıldığı şiir dinletisi gerçekleştirildi.

Hocalı’da Savaştan Öte Bir Soykırım Yapıldı

Programa konuşmacı olarak katılan Kastamonu Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Doç. Dr. Namık MUSALI, Hocalı’da insanlık suçunun işlendiğini belirterek, Ermenilerin ağır silah ve zırhlı araçlarla organize olmuş şekilde Hocalı'ya saldırdığını ifade etti.

Hocalı’nın stratejik önemine dikkat çeken Sayın Doç. Dr. Namık MUSALI, “Ermeniler, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla, 1991'in son günlerinde ablukaya aldıkları bölgenin tek havaalanına sahip ve stratejik önem taşıyan Hocalı'yı ele geçirmek için harekete geçti. Ermeni kuvvetleri 25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gecede Rusların desteğiyle Hocalı kasabasında, 83 çocuk, 106 kadın ve 70'den fazla yaşlı dâhil olmak üzere toplam 613 kişiyi şehit etti. Bu savaş olmaktan öte bir soykırım olarak tarih kitaplarında yerini aldı. Şehit olan kardeşlerimiz üzerinde yapılan incelemelerde birçoğunun işkenceye maruz kaldığı tespit edildi.” şeklinde konuştu.

Sayın Doç. Dr. Namık MUSALI’ya konuşmalarının ardından Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN tarafından hediye takdim edildi.

Hocalı, Tarihimizdeki En Büyük Vahşetlerden Biri

Hocalı Katliamının yakın tarihimizin en büyük vahşetlerinden biri olduğunu belirten Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, “Hocalı katliamının 26. Yıldönümünde, kardeş Azerbaycan Cumhuriyeti halkının acılarını paylaştığımızı belirtiyor; Bu insanlık dışı katliamda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, Azerbaycan halkına başsağlığı diliyorum” dedi.

Yeni Vahşetlerin Yaşanmaması İçin Birlik ve Beraberlik Ruhuyla Hareket Etmeliyiz

Programın kapanışında bir değerlendirme konuşması yapan Sinop Valimiz Sayın Hasan İPEK, düzenlenen programdan memnuniyet duyduğunu belirterek, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN’a teşekkürlerini sundu.

Hocalı Katliamının, yakın tarihimizdeki en büyük vahşetlerden biri olduğunu belirten Sinop Valimiz Sayın Hasan İPEK, böyle katliamların tekrar yaşanmaması için daha fazla birlik ve beraberlik ruhuyla hareket etmemiz gerektiğini ifade etti.

Programın ardından, Protokol üyeleri ve katılımcılar, Üniversitemiz tarafından açılan Hocalı Katliamının anlatıldığı fotoğraf sergisini gezerek, Sayın Doç. Dr. Namık MUSALI’dan bilgiler aldılar.

Basında Üniversitemiz