Sinan CANAN’la Beyin ve Zihinsel Gelişim Serüveni

Yazar ve Televizyon programcısı, Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan CANAN, Üniversitemizde gerçekleştirdiği “Beyin ve Zihinsel Gelişim” konulu söyleşide, insan beyninin, insanı hayatta tutmaya programlandığını anlattı.

SÜBİTAM Prof. Dr. İsmet Berber Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşiye; Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Serap USTAOĞLU TIRIL ve Prof. Dr. Ahmet TABAK, Dekan Yardımcılarımız, Daire Başkanlarımız, Akademik-İdari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldılar.

“Beyin ve Zihinsel Gelişim” üzerine söyleşi gerçekleştiren Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan CANAN, insan beynini anlattığı konferansında, izleyicilere önemli bilgiler sundu. Beynimizin ne işe yaradığını ilginç örneklerle anlatan Sinan CANAN, “İnsan beyni hayatta kalma donanımıdır. İnsanı hayatta tutmaya programlanmıştır. Beynimizi diğer canlıların beyninden ayıransa; alnımızın olduğu yerde, bizim ön bölge dediğimiz kısımdır. Beynimizin ön bölgesi diğer hiçbir canlıyla kıyas kabul etmeyecek kadar büyük ve karmaşıktır. Burası bizi insan yapan yerleri içeriyor. Mesela geleceği düşünerek plan yapmamızı sağlıyor. Bizim kadar uzak geleceği düşünebilen başka bir canlı yoktur. Yani burayı bir şekilde kafamızın içinden alırsak, insani özelliklerimizi kaybediyoruz. Bu bölüm genellikle yüksek zihinsel işlevleri yürüten yerdir. Beynimizin bir başka özelliği de geçmişi düşünmek, anıları hatırlamaktır.” ifadelerini kullandı.

Beynin duygusal bağlantı kuramadığı zaman öğrenmede zorluk yaşadığını belirten Prof. Dr. Sinan CANAN, “Duygusal bağlantı kurup öğrendiğimiz şeyleri unutmayız. Bir işi iyi bir şekilde öğrenmek istiyorsak o konuyla duygusal bağ kurmamız gerekiyor.” dedi.

“İnsan beyni 3,5 milyar yıllık bir AR-GE sürecinin ürünüdür” diyen Prof. Dr. Canan, ”Beyin sistemi elimizdeki cihazlara uygun değil. Bu yüzden çocuğunuzun beyin gelişimini sağlıklı tamamlamasını istiyorsanız ona 7 yaşına kadar bilgisayar, akıllı telefon ya da tablet vermeyin. Bu aletler nedeniyle ne yazık ki çocuklarımızın hayal edebileceği şeyler azalıyor. Çocuklarınızın hayal kurmasını sağlayın.” şeklinde konuştu.

Program sonunda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Serap USTAOĞLU TIRIL, konuğumuz olan Prof. Dr. Sinan CANAN’a günün anısına hediye takdiminde bulundu.