Üniversitemiz URAP Sıralamasında İlk 10’a Yükseldi

2009 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı, Türkiye’deki Üniversitelerin 2016-2017 sıralama sonuçlarını açıkladı.

Buna göre aralarında Üniversitemizin de bulunduğu “2000 Yılından Sonra Kurulan Üniversiteler ( 62 Üniversite ) Genel Sıralaması’nda Üniversitemiz, 2015 yılında URAP sıralamasından  üç basamak yükselerek 10. Sıraya yerleşti.

Tüm Devlet Üniversiteleri ( 95 Üniversite ) arasında yapılan genel sıralamada ise, Üniversitemiz, önemli bir başarı göstererek 2015 yılında URAP sıralamasından üç basamak yükselerek 56. sıraya yerleşti.

Ayrıca Tüm Üniversiteler ( 134 Üniversite ) arasında yapılan genel sıralamada ise, Üniversitemiz, önemli bir başarı göstererek 2015 yılında URAP sıralamasından dört basamak yükselerek 70. sıraya yerleşti.

Kurulduğu tarihten bu yana Türkiye’ deki üniversiteleri akademik performanslarına göre sıralayan URAP, Türkiye sıralamasında Web of Science/InCites gibi uluslararası kaynaklar ile YÖK’ün yayınladığı verileri kullanmaktadır. Elde edilen veriler ile üniversitelerin kendi akademik performanslarını diğer üniversitelerle karşılaştırabilmesine ve belirlenen kriterlere göre gelişmeye açık yanlarını fark etmelerine yardımcı olmak amacıyla yapılan sıralamalar;

*           Makale Sayısı,

*           Öğretim Üyesi Başına Düşen Makale Sayısı,

*           Atıf Sayısı,

*           Öğretim Üyesi Başına Düşen Atıf Sayısı,

*           Toplam Bilimsel Doküman Sayısı,

*           Öğretim Üyesi Başına Düşen Toplam Bilimsel Doküman Sayısı,

*           Doktora Öğrenci Sayısı,

*           Doktora Öğrenci Oranı,

*           Öğretim Üyesi Başına Düşen Öğrenci Sayısı

olmak üzere 9 kriter esas alınarak yapılmaktadır. Bu kriterler üniversitelerin gelişmişliği konusunda çok önemli bilgiler veren evrensel kriterlerdir. Üniversitemizdeki akademik başarılar bu kriterlere göre değerlendirildiğinde, “Tüm Devlet Üniversitelerinin Genel Puan Tablosu’ nda Üniversitemizin 56. sıraya yerleştiği görülmektedir.

Günümüzde dünyadaki üniversitelerin akademik başarılarına göre sıralanması giderek daha da önem kazanmaktadır. Bu amaçla akademik kalitenin ölçümüne odaklanan URAP dışında dünyada yükseköğretim kurumlarını farklı alanlarda değerlendiren sistemlerin başında,

*           ShanghaiJiaoTong Üniversitesi - ARWU (Çin)

*           Webometrics (İspanya)

*           SCIMAGO (İspanya)

*           THE Times (İngiltere)

*           QS (İngiltere)

*           Leiden Üniversitesi (Hollanda)

*           HEEACT (NTU) (Tayvan)

gelmektedir. Her üniversitenin kendi konumu hakkında bilgi sahibi olmasına yardımcı olan bu sistemler, üniversitelerin gerek güçlü gerekse geliştirmeye açık yönlerine dikkat çekmekte olup, dünya üniversiteleri arasında en çok kullanılan ve takip edilen sıralama sistemleridir. Sinop Üniversitesi olarak bizler de bu uzun soluklu yolda, şu an bulunduğumuz konumu dünya sıralamalarında daha üst sıralara taşıyabilmek için bu sistemleri yakından takip etmekteyiz.

Kendini bilgi toplumuna adapte edebilen, nitelik ve nicelik bakımından önemli gelişmelerin yaşandığı Üniversitemizde ortaya çıkan bu önemli başarıda payı olan tüm akademik ve idari personelimize, öğrencilerimize, Üniversitemize destek veren her paydaşımıza en içten şükran ve teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Konuyla ilgili detaylı bilgiler URAP’ın web sayfasında yer almaktadır