Üniversitemizde “Sinop ve Sarı Saltık” Konulu Konferans Düzenlendi

Üniversitemiz Sinop Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Öğrenci Kulübü tarafından düzenlenen “Sinop ve Sarı Saltık” konulu konferansta öğrencilerimizle bir araya gelen Prof. Dr. Necati DEMİR, Sinoplu Sarı Saltık ve destanlar konusunda söyleşi gerçekleştirdi.

Fen-Edebiyat Fakültesi konferans salonunda düzenlenen programa, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Murat SEZGİN, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hasan BARLAK, Türk Dili Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sevim ŞERMET, Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yasemin BARLAK, Üniversitemiz Akademik ve İdari Personeli ile öğrencilerimiz katıldılar.

Saltık Gazi ve destanlar konusunda yaklaşık 20 yıldır araştırma yaptığını belirten Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati DEMİR, Sarı Saltuk Gazi’nin Sinop’ta doğduğunu ve dünyanın 42 değişik yerinde türbesi bulunduğunu ifade etti. Saltık Gazi’nin yaşamı boyunca birçok önemli olaylara imza attığını dile getiren Prof. Dr. Necati DEMİR, Kahraman ve evliya kişiliği ile bilinen Sarı Saltık’ın, Balkanlarda ve Kırım bölgesinde birçok gayrimüslimin Müslüman olmasına vesile olduğunu söyledi. Prof. Dr. Necati DEMİR konuşmasının devamında Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin gençlik döneminde Sinop’a gelerek Sarı Saltık ile görüştüğünü ve Sarı Saltık’tan nasihatler aldığını belirtti.

Saltık Gazi’nin Sinop için çok önemli bir değer olduğunu ifade eden Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati DEMİR, “Avrupa’nın pek çok yerinde makamı ve heykeli bulunan Saltık Gazi’nin Sinop’ta bir heykelinin olmaması üzücü bir olaydır.” dedi.

Program sonunda Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat SEZGİN, Prof. Dr. Necati DEMİR’e hediye takdiminde bulundu.

Necati DEMİR’den Rektörümüze Ziyaret

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati DEMİR, Fen- Edebiyat Fakültesi’nde verdiği konferans sorası Rektörümüz Prof. Dr. Nihat DALGIN’ı makamında ziyaret etti.