Sinop’ta Geçmişten Günümüze Arkeoloji Çalışmaları Ele Alındı

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından “Sinop Arkeoloji Müzesi Kurtarma Kazıları Işığında Sinop Arkeolojisi” konulu konferans programı düzenlendi.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Sayın Dr. Öğr. Üyesi Aziz ERKAN, Arkeoloji Bölüm Başkanı Sayın Dr. Öğr. Üyesi Gülseren KAN ŞAHİN, Üniversitemiz Akademik-İdari Personeli ve öğrencilerimiz katıldılar.

Programda Sinop Arkeoloji Müzesi Müdürü Sayın Hüseyin VURAL tarafından, geçmişten günümüze Sinop’ta yürütülen Arkeoloji çalışmaları hakkında katılımcılara bilgiler verildi.

Sinop ilinin arkeolojik yapı bakımından kültürel bir zenginliğe sahip olduğunu belirten Sayın Hüseyin VURAL, Sinop’ta 1951 yılından itibaren yürütülen kurtarma kazıları hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Sinop Arkeoloji Müzesi ilk kazı faaliyetlerini 1951-1953 yılları arasında İlimiz Demirciköy'de Kocagöz Höyük ve İl merkezinde müze avlusunda bulunan Serapis Mabedi'nde Türk Tarih Kurumu Adına Prof. Ekrem AKURGAL Başkanlığında yürütmüştür. 1994-2000 yılları arasında, Sinop Merkez, Karakum ve Demirciköy'de yapılan Türk-Fransız ortak kazılarında çok sayıda amphora üretim atölyeleri ve fırınları ortaya çıkarılmıştır. Kazılar Sinop'un Helenistik-Roma ve Bizans Çağında geçiminin büyük bölümünü amphora tuğla ve kiremit üreterek sağladığını ortaya koymuştur. 2000'li yıllara gelindiğinde ise il merkezi ve ilçelerinde Anadolu arkeolojisine katkı sağlayan arkeolojik kazı faaliyetleri yürütülmeye devam edilmektedir.”

Konuşmalarının ardından Arkeoloji Bölüm Başkanı Sayın Dr. Öğr. Üyesi Gülseren KAN ŞAHİN tarafından Sinop Arkeoloji Müzesi Müdürü Sayın Hüseyin VURAL’a hediye takdim edildi.

Kalite Yönetim Birimi
Basında Üniversitemiz