Gerze MYO’da Öğrencilerimiz Kahraman Gazilerimiz ile Buluştu

Üniversitemiz Gerze Meslek Yüksekokulu'nda, Sinop Üniversitesi Şehit Yakınları ve Gaziler Öğrenci Kulübünün organize ettiği “Gazilerimizle Söyleşi” konulu program düzenlendi. Gerze Meslek Yüksekokulu Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonunda düzenlenen söyleşiye; Yüksekokul Müdürü Öğr. Gör. Mehmet Sedat İPAR, Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Mehmet KESKİN, Akademik ve İdari personelimiz, öğrencilerimiz ile Kore Gazilerimiz Ahmet Seyfi İLHAN ve Cahit KURUOĞLU ile İstiklal Savaşı gazisi Harun GENÇGÜN'ün oğlu Ali GENÇGÜN katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Gerze Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Mehmet Sedat İPAR, şehitlik ve gazilik kavramlarının Türk Milleti için ne denli önemli olduğunu vurgulayarak; “Türk Askeri kuvvetleri Orta Asya Bozkırlarından Anadolu’ya, Anadolu topraklarından Avrupa kapıları dâhil olmak üzere her daim yiğitlikle savaşmış, hüküm sürdükleri coğrafyalarda mutlak barışı ve huzuru tesis etmek için mücadele etmiştir. Kore’den Kıbrıs’a, Bosna Hersek’ten Afganistan’a, Kosova’dan Somali’ye ve yakın geçmişte Suriye’nin kuzeyinde olduğu gibi mazlum insanların özgürlüğünü sağlamak adına üzerine düşeni gönüllülük esaslı olarak yapmaktan asla çekinmemiş, bu uğurda nice kahraman canını feda etmiştir” dedi.

Daha sonra Kore Savaşı hakkında katılımcılara bilgiler veren Sinop Üniversitesi Şehit Yakınları ve Gaziler Öğrenci Kulübü Akademik Danışmanı ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Okutmanı Sabri BOZTEPE, “Tuğgeneral Tahsin Yazıcı” komutasındaki 259 subay, 18 askeri memur, 4 sivil memur, 395 astsubay, 4414 erbaş ve er olmak üzere 5.090 kişilik 241. Türk Alayının, 17 Eylül 1950 tarihinde İskenderun limanından hareket ederek, Kore’deki BM birliklerine katıldığını ve Kore’de 721 şehit verdiğimizi,  bu şehitlerimizin arasında 11 Sinop’lu olduğunu söyledi. Konuşmasının devamında, 28 Kasım 1950 tarihinde düşmanla ilk teması sağlayan Türk Askeri Birliklerinin, savaşın sona erdiği 27 Temmuz 1953 tarihine kadar; savaş azim ve iradesini koruyarak, Kore Savaşının her safhasında her türlü muharebe harekâtına katıldığını, üzerine düşen tüm görevleri en iyi şekilde yerine getirdiğini belirtti. Savaş fotoğrafları üzerinden anlatımlar gerçekleştirdi.

Programın son bölümünde söz alan kahraman gazilerimizden “Ahmet Seyfi İLHAN, o dönemlerde yaşadıklarını anlattı. İlhan “Üniversite okumak istedim. Ancak ailem bu duruma karşı olduğu için ben de subay olmak için Türk Silahlı Kuvvetleri’ne başvurdum. Savaş yıllarında ordu içerisine haber geldiğinde kura çekilerek Kore’ye gidecek birlikler içerisinde görevlendirildim. Her ne kadar komutanım Refik Tiryaki beni sevdiğinden yollamak istemediyse de, savaşa ordumuzu temsil etmek için gönüllü olarak katılmak istediğimi belirttim. Kısacası Kore’ye kendi isteğimle gittim. Kore’ye gitmeden önce Seferihisar’da gerçek savaş koşullarında bir eğitim gerçekleştirdik. Eğitimin kalan kısmı da İskenderun’dan Kore’deki Pusan limanına kadar gemi ile yolculukta geçen 3 haftalık sürede verildi dedi. İlhan konuşmasını; Allah’ım hiçbir millete savaş göstermesin. Gençler sizlerin de Vatan sevginiz hiçbir zaman azalmasın. Bizler zamanında verilen vazifemizi hakkıyla yerine getirmeye çalıştık. Yeter ki Vatan Sağolsun. Sizler de bizlerden sonra ve sizlerden sonrakilere bu vatan sevgisini aşılamak birinci vazifeniz olsun” ifadelerini kullandı.

Programın sonunda Gerze Meslek Yüksekokulu öğrencileri gazilerimizin elini öperek, hatıra fotoğrafı çektirdiler.