Üniversitemiz Senatosundan Filistin'deki İnsanlık Dışı Katliama Yönelik Basın Açıklaması

BASIN AÇIKLAMASI METNİ

ABD uluslararası hukuk, BM kararları, tarihi ve sosyal gerçekleri görmezden gelip, Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı almak suretiyle Ortadoğu’da istikrarsızlık ve kaosa davetiye çıkarmış, terör devleti İsrail’i katliama sevk etmiştir.

21. Yüzyılın ilk çeyreğinde haçlı zihniyeti içinde yürütülen bu katliamın faillerini ve ortaklarını şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. Masum ve mazlum Filistin halkının haklarının Siyonist devlet tarafından on yıllardır sürekli olarak ihlal edilmesi, en temel özgürlüklerinden mahrum bırakılması ve son olarak 14 Mayıs 2018'de Gazze’de 60 Filistinli sivilin katledilmesine ve 2000’den fazla masum sivili yaralamaya cüret etmesi karşısında insanlığın, gür bir sesle ve topyekûn olarak,  dur dememesi kabul edilebilir insani ve vicdani bir durum değildir. Tarih bu günleri kara bir leke olarak yazacaktır.

Filistin halkı meşru müdafaa hakkına sahiptir. İşgalci konumdaki İsrail ve hamisi ABD Ortadoğu’da mazlum insanlara karşı şiddet kullanmak suretiyle devlet terörü estirerek soykırım yapmışlardır. Birleşmiş Milletler ve Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesini göreve davet ediyor, eğer uluslararası hukuk varsa ve insanlık bir nebze vicdan sahibiyse, bu kurumların Trump ve Netanyahu aleyhine derhal soruşturma açarak gereğini yapmalarını bekliyoruz ve talep ediyoruz.

Sinop Üniversitesi olarak masum ve mazlum Filistin halkına başsağlığı dilerken, sadece vatanlarını ve namuslarını savunurken, şehit düşen kardeşlerimizin değil aynı zamanda hukukun da katledildiğini tüm dünyanın er geç anlayacağına inanıyoruz. Vicdan sahibi herkesi ABD ve İsrail aleyhine tavır almaya, haksızlıklarını haykırmaya ve Filistin halkı ile dayanışmaya çağırıyoruz. Zira “her şey bittiğinde hatırlayacağımız şey; dostlarımızın sessizliği olacaktır”.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 15.05.2018

Sinop Üniversitesi Senatosu