'' Kuzeyden Parlayan Yıldız ,,

“Sinop Manileri” Kitabı Sinop Kültürüne Işık Tutacak

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ergün ACAR’ın Sinop’un ilçe ve köylerinde beş yıl süresince yaptığı derlemeler sonucu ortaya koyduğu “Sinop Manileri” kitabı yayınlandı.

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ergün ACAR tarafından uzun ve titiz araştırmalar sonucu çıkartılan “Sinop Manileri” kitabı, Sosyolinguistik (Toplum Dil Bilim) açıdan ele alındı. Yöresel şive özelliklerini aktaracak şekilde yayınlanan “Sinop Manileri” kitabında, bölgemize özgü sekiz yüzden fazla mani yer alırken, Kitap; giriş, dil incelemesi, maniler ve sözlük bölümlerinden oluşmakta.

Sinop türkülerinin beslendiği kaynaklardan birisinin de maniler olduğunu söyleyen Ergün ACAR, “Maniler, Türk kültürünün kaybolmaya yüz tutmuş önemli bir hazinesidir. Bir an önce bu kültür ögelerinin yazıya geçirilerek bilim dünyasına kazandırılması ve en iyi biçimde değerlendirilmesi gerekmektedir. Bende bu amaçla yürüttüğüm çalışmayla Sinop Kültürünü yansıtan Sinop manilerini kayıt altına almaya çalıştım. Umarım bu çalışmam araştırma yapan edebiyatçılara, müzikle uğraşanlara, öğrencilere ve kültürel etkinliklere meyilli olanlara kaynak oluşturur.” dedi.

Kurum İç Değerlendirme Raporu
Öğrenci Hizmetleri